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U.S. Department
of Transportation

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

400 Seventh Street, S.W.
Washington, D.C. 20590
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Ms. Genette Fields-Smith Ref. No. 05-0246
Air Products and Chemicals, Inc.

7201 Hamilton Blvd.

Allentown, PA 18195-1501

Dear Ms. Fields-Smith:

This is in response to your letter requesting clarification of the definition for “offeror”
under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) as it applies

to certain operations performed by Air Products and Chemicals Inc. (APCI). You state
that APCI drivers unload tankers of hazardous materials into pumper trucks at various
locations for customers. The customers then transport the loaded pumper trucks to one of
their job sites. You ask whether APCI is an offeror (shipper) in such scenarios.

Transportation ends once the consignee takes physical delivery of the hazardous
materials; therefore, APCI’s offeror responsibilities stop when the hazardous materials
are delivered to the customer, regardless of the location of the delivery.

I hope this information is helpful. Please contact this office should you have additional
questions.

Sincerely,

e

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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Allentown, PA 18195-1501

Telephone (610) 481-4911 ﬂ - J Z'slé

September 26, 2005

Edward T. Mazullo, Director

Office of Hazardous Materials Standards
US DOT/RSPA (DHM-10)

400 7™ Street SW

Washington, DC 20590-0001

RE: Request for Written Interpretation Regarding HM 223A — Applicability of the
Hazardous Materials Regulations to a “Person Who Offers” a Hazardous Material for
Transportation in Commerce.

Dear Mr. Mazullo:

This letter is sent to request an official interpretation on whether or riot the foliowing
scenarios place Air Products and Chemicals, Inc in the role of a hazardous material
offeror/shipper.

Scenario #1: Air Products and Chemicals, Inc driver off-loads (from an APCI’s vehicle) a
tanker of hazardous material into a pumper truck of one of its customer’s in the yard at the
customer’s place of business. The next day, the customer’s driver transports the loaded
pumper truck to the customer’s job site (away from the place of business) for use. Is Air
Products considered an offeror/shipper in this scenario?

Scenario #2: Air Products and Chemicals, Inc driver off-loads (from an APCI venicie) a
tanker of hazardous material into a pumper truck of one of its customers at a designated
location approximately 5 miles from the customer’s job site. Once the off-loading is
complete (same day), the customer’s driver then transports the loaded pumper truck to the
job site for use. Is Air Products considered an offeror/shipper in this scenario?

If you have questions or require additional information, you may contact me via telephone or
email.

Regards,

Huth Saldo-urh

Genette Fields-Smith
Regulatory Specialist

Air Products and Chemicals, Inc
610.481.7754 (w)

fieldsg @ airproducts.com




